Zakaj je dobra raven železa v krvi pomembna?
Datum objave Sobota, 11 Februar 2023

Zakaj je dobra raven železa v krvi pomembna?

Zimsko vreme je povečalo tvojo utrujenost, izčrpanost in šibkost, poleg tega pa vsi okoli tebe opažajo bledico na tvojem obrazu? Morda ne gre za zimo, ampak za pomanjkanje železa v krvi! Zagotovo se sprašuješ: ‘’Od kod zdaj železo? Kaj to pomeni? Zakaj je sploh pomembno?’’. 

Dobra raven železa v krvi je pomembna, ker je ključna sestavina hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, ki se veže na kisik in ga prenaša do telesnih tkiv. Brez dovolj železa telo ne more proizvesti dovolj zdravih rdečih krvnih celic, kar vodi v stanja, imenovano anemija. Simptomi anemije zaradi pomanjkanja železa lahko vključujejo utrujenost, šibkost, bledo kožo in težave s koncentracijo. Pomembno je, da je v krvi dovolj železa, da ima telo dovolj kisika za pravilno delovanje.

Poleg posledic pomanjkanja železa v telesu, ki smo jih že omenili, so najpogostejše oslabljena imunost, krhki nohti, motnje srca (aritmija) in vrtoglavica. Ker je železo odgovorno za prenos kisika do mišic i možganov, lahko nizke ravni železa povzročijo tudi zmanjšano vzdržljivost, slabo koncentracijo in težave z dihanjem.


Količina železa, shranjenega v posamezni molekuli hemoglobina, je odvisna od tega, koliko kisika je treba prenesti, na primer, ko intenzivno telovadiš, ni dovolj časa za ustvarjanje novih molekul, zato potrebuješ več kot običajno, medtem ko med počitki med vadbo ali med spanjem ti bo tudi manjša količina dovolj za uporabo.

Po drugi strani pa je, koliko železa imaš v svojem telesu, odvisno od tega, koliko potrebuješ za izdelavo novih rdečih krvničk ili nadomestitev starih, v povprečju pa želiš dobiti 12-15 miligramov železa na dan kot odrasli moški ali 8-10 miligramov na dan kot odrasla ženska.

Če s prehrano ne zaužiješ dovolj železa, je to lahko nevarno. Da bi ohranil-a raven železa v krvi pod nadzorom, poskusi v svoje telo vnesti živila, kot so: rdeče meso, riba, suho sadje, zelena listnata zelenjava, žita in stročnice. Poleg uživanja teh živil, bogatih z železom, poskusi prehransko dopolnilo, ki bo odlično podprlo tvoj dvig ravni železa v krvi, in sicer Multivitamins + Minerals Premium BioLife. 

Tvoja BioLife by Kalček ekipa

Sorodni izdelki
Multivitamins + Minerals Premium 60tbl BioLife
Brez mlekaBrez glutena
25,00 

Klub zvestih kupcev

S prijavo v klubu zvestih kupcev dobiš stalen popust od 6% do 12%, ki velja večno!

PRIDRUŽI SE KLUBU